Pasiunea pentru moda

Penele masculului sunt mai mari si mai stufoase. Ele au fost utilizate mai ales in tonuri naturale: alb, gri pestrit si negru. in secolul XX au aparut evantaiele din pene de strut colorate in toate nuantele. Garniturile de pene au devenit mai variate spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand femeile au inceput sa poarte palarii. Dupa ce s-au asezat in sate si orase, imbracamintea a parcurs un moment de delir, dupa cum aflam din Isaia 3, 16-24: Domnul zice: «Pentru ca fiicele Sionului sunt mandre si umbla cu gatul intins si cu priviri pofticioase, pentru ca pasesc maruntel si zornaie cu picioarele lor, de aceea Domnul va plesuvi crestetul capului fiicelor Sionului, Domnul le va da pe fata goliciunea.»

Acestea au umplut decolteurile patrate care fusesera suprimate in urma curentului de austeritate nascut din Reforma. Gatul era ascuns de un guler inalt, ornat cu pliseuri de tul sau de dantela, care cu timpul va deveni independent si se va mari. Aceasta moda a cucerit intreaga Europa, stimulata poate si de povestile calatorilor olandezi care ii vazusera pe printii din Sumatra purtand gulerase incretite de muselina alba. Acelasi Dior, care mai spunea ca rochiile sunt monstrii neimblanziti ai imaginatiei sale, a creat celebra rochie a Marlenei Dietrich din filmul ingerul albastru, realizat de Hitchcock.Tanara Casa de moda a lui Pierre Balmain, fondata in 1945, incerca sa-si satisfaca clientele in dorinta lor de a uita anii de privatiuni si angoasa.

Asa cum o face si Kolnischwasser 4711, apa tonifianta cu arome de ierburi de Calabria, a carei producere a fost initiata cu cateva secole in urma de catre Wilhelm Muelhens, care detinea secretul fabricarii ei de la un calugar italian. Adultii purtau albastru, gri sau brun, in timp ce tinerii preferau culorile mai vii. Dupa anotimp, kimono-ul era simplu sau dublat. La ceremonii, peste kimono se purta o haina de matase transparenta, lunga pana la genunchi, iar la marile ceremonii se purta un fel de pantalon foarte larg, in care intra kimono-ul strans in talie cu ajutorul a doua cordoane.

in Vechiul Regim, cand regele aparea in public, el era intotdeauna [http://www.accesoriifemei.sitew.org/#Page_1.A
imbracat in alb]. Acest obicei era atat de incetatenit, incat la un moment dat francezii nici n-au putut crede ca omul imbracat in negru aflat langa Fransois I era chiar Carol Quintul. in timp ce in jurul suveranilor se instaura un ceremonial formalist (care va deveni in secolul al XVII-lea o eticheta plina de constrangeri), incepeau sa se alcatuiasca diferite Ordine cavaleresti care isi exprimau fraternitatea in general printr-un costum-uniforma fastuos si printr-un colier de orfevrarie ce reprodu-cea emblema aleasa de fiecare Ordin in parte. Cu parul lung si coafura de tip feminin, barbatii ar fi fost luati, in ambianta epocii, drept homosexuali. Cu parul desfacut, femeile le-ar fi evocat pe preotesele unor culte pagane. Probabil ca apostolul a incercat sa justifice in mod teologic un obicei larg raspandit.Singurul act cunoscut al lui Lin, succesorul lui Petru ca episcop al Romei, este un decret prin care femeilor le era interzis sa asiste la adunari cu capul gol.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License